понеділок, 31 травня 2021 р.

Інструктажі з техніки безпеки на літніх канікулах 2021 Рекомендації МОН....





 

Дорогі учні, батьки!
Щиро вітаю Вас зі святом Останнього дзвоника – святом прощання зі школою! Адже він сповіщає про чудовий відпочинок на канікулах, сповнений яскравих вражень. Тож бажаю Вам гарно відпочити, набратися духовних і фізичних сил перед початком нового етапу навчання.
Шановні  педагоги і батьки! Ви вклали у своїх вихованців і душу, і серце, і знання! Своєю любов'ю та невтомною працею допомагали пізнавати світ, прищеплювали найвищі моральні цінності.
Щастя всім, добра, міцного здоров’я...

неділя, 23 травня 2021 р.

СОКІЛ 21 #заліщицькагімназія Вітаємо!


  • У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.
  • День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно молоде, але таке улюблене народне свято, покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу. Традиційно в Україні цей день відзначається в третій четвер травня. Цьогоріч – День вишиванки припадає на 2о травня.Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

  • ТОП-10 фактів про українську вишиванку

1. Сорочка була базовим елементом строю селян і виконувала функцію нижньої білизни. Носили переважно довгі сорочки – «по кісточки», вони були додільними, або до підточки.

2. У ХІХ столітті орнаменти та техніки оздоблення одягу були настільки унікальними, що можна було за сорочкою визначити з якого села походить її власниця.

3. Хрестик в українській вишивці став особливо популярним у 1850-1860-х роках, і поступово замінив близько 250 традиційних швів, які виконували 20 техніками.

4. Вишивка хрестиком поширилась завдяки геніальному рекламному ходу засновника парфюмерно-косметичної компанії «ТовариществоБрокар и Ко» Генрі Брокару. Шматки мила «Брокар и Ко» загортали у яскраві обгортки, на яких друкували схеми орнаментів для вишивання хрестиком. Брокарівське мило було дешевим, а схеми вишивки – надзвичайно простими, тож швидко полюбилися.

5. Українська традиційна вишивка нараховує близько 300 швів, які шиються на основі 20 технік.

6. На рукавах жіночої святкової сорочки із села Вербовець Косівського району Івано-Франківської області вишито 18 358 спіральок, тобто 238 654 стібочки.

7. Переважно фарбували текстиль природними барвниками: бузиною, крушиною, корою дуба. А синій колір добували з індигофери фарбувальної. Готову фарбу з цієї рослини привозили з Індії чи Китаю.

8. Щоб вишивати білим по білому, нитки вибілювали не один сезон. Так, на Полтавщині три роки дівчата готувались, білили біль, щоб нею шити традиційні візерунки на сорочках та рушниках.

9. У простої дівчини-селянки у скрині було близько 35 сорочок, а в заможної – більше 60.

10. Льолю (першу сорочку) для дівчинки робили із вишитих рукавів маминої сорочки.


 14 травня 2021 року виповнилося 150 років від Дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

     Ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. Стефаникові новели вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю. Вже спочатку, як тільки з’явилися перші реалістичні новели письменника, вони захопили і схвилювали читачів. Раділа Леся Українка, що молодий новеліст дуже швидко «став знаменитістю на своїй Батьківщині». Іван Франко в 1901 р. відзначав, що з’явився, може чи не найбільший після Шевченка письменник, «яким уже нині можемо повеличатися перед світом», що «його новели – як найкращі народні пісні…»

     Творчість В. Стефаника – не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, політичних обставин того часу, це заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Його творчість та манера письма мали великий вплив на розвиток української новелістики.

    З нагоди відзначення 150- річчя від  Дня народження Василя Стефаника гімназисти провели інформаційно-просвітницьку годину "Новаторство письменника"

вівторок, 4 травня 2021 р.

 


Експрес-урок - Паска, Пасха чи Великдень?

 Прийміть найщиріші вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Нехай яскраве світло цього великого свята осяє сьогодні весь світ, подарує надію, здоров’я і щастя людям. Нехай передзвін великодніх дзвонів принесе Вам лише благі вісті, Ваше серце наповниться радістю, а віра допомагає Вам подолати труднощі.

Нехай ніжний аромат здобних пасок, яскраві фарби писанок, дзвінкий сміх і світлі посмішки близьких наповнять цей день справжнім дивом і прекрасним настроєм. Щоб тільки добрі вісті приходили сьогодні у Вашу родину, будьте здорові й щасливі.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!