пʼятниця, 14 жовтня 2022 р.

 

Вітаємо всіх захисників і захисниць України, які щодня роблять неймовірне та борються за нашу з вами Перемогу! Хай віра українців оберігає вас від ворожої зброї, а любов до країни не вичерпується навіть у найскладніші миті! Дякуємо, підтримуємо та міцно обіймаємо! МИ ВОЇНИ. НЕ ЛЕДАРІ. НЕ ЛЕЖНІ. І наше діло праведне й святе. Бо хто за що, а ми за незалежність. Отож нам так і важко через те.

 


понеділок, 10 жовтня 2022 р.

Онлайн навчання

 


До уваги учасників освітнього процесу!

Адміністрація гімназії повідомляє про те, що з 11.10.2022  по 14.10.2022 року освітній процес у Заліщицькій державній гімназії буде відбуватися з використанням технологій дистанційного навчання.

Заняття для слухачів МАН також відбуватимуться онлайн.


Пам'ятаймо, що під час тривог необхідно обов'язково перебувати в укритті!


неділя, 25 вересня 2022 р.

 У Заліщицькій державній гімназії до Міжнародного дня миру було проведено чимало цікавих занять, акцій та заходів, присвячених його історії та важливості проведення цього дня. Учні 1-б також долучилися до заходів у цей день.

Кожен свідомий українець мріє про якнайшвидше припинення бойових дій в Україні, про повернення рідних, близьких, друзів до своїх домівок, про мирне небо над головою, про світле майбутнє дітей.

Найбільше щастя для кожного українця - це МИР!

Посвята в гімназисти


     У гімназійну родину радо прийняли наймолодших, які отримали документ - залікові книжки, дали клятву гімназиста... Тож успішного навчання, першокласники

четвер, 19 травня 2022 р.

 


 До уваги випускників гімназії!

Наказом Міністерства освіти і науки України від 12.05.2022 № 434 затверджено календарний план організації та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту (НМТ).

понеділок, 9 травня 2022 р.

9 травня - День Європи в Україні

 

 

День пам'яті та примирення та день перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 


Текст із сайту Українського інституту національної пам'яті

Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії Росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва. Крім цього, Російська Федерація системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) як у складі Червоної армії, так й армій західних союзників і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні.

Пам’ять та вшанування подвигу ветеранів, які боролися з нацизмом і перемогли його, є моральним обов’язком українців. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Тому що війна – це  завжди мільйони маленьких і великих людських бід, які розтягнуті в часі.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська Росія, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно вже вісім років – і ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. У 1939–1945 ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Із сумом можна констатувати, що невивчені уроки історії, самозамилування та імперські амбіції перетворили сучасних росіян із спадкоємців перемоги над нацизмом у нових нацистів.


Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця у Другій світовій для ведення агресивної політики у наш час. Сьогодні влада Росії поводиться як руйнівник системи міжнародних відносин, заснованої державами-переможцями Другої світової війни. У цьому вона більше нагадує гітлерівську Німеччину 1930-х. 


Кожна нація, яка зробила свій внесок у перемогу над нацизмом, має моральне право пишатися цією шляхетною справою, однак ні одна країна не може претендувати на одноосібне привласнення собі статусу країни-переможниці і тим більше заявляти, що в світовій війні могли перемогти без допомоги інших. Такі заяви ми все частіше чуємо від Російської Федерації і засуджуємо їх, адже вони не лише мають антинауковий характер й не відповідають історичній правді, але і несуть в собі значний конфліктогенний потенціал, ведучи до війн пам’яті та конкуренції жертв.


День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. 

Після перемоги у російсько-українській війні, наша держава та Український народ отримає нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство, а Україна перейде виключно до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам'яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни.   

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм! Слава Україні!

вівторок, 26 квітня 2022 р.

 


36 річниця на Чорнобильській АЕС

 Чорно́бильська катастро́фа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.

Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросім.[1] На думку багатьох, ця подія та офіційна реакція на неї, що була продемонстрована Москвою, стала однією з причин розпаду СРСР.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики[1][2][3][4], як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 300 000 осіб евакуйовано із зон забруднення.

Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС Форсмарк було знайдено радіоактивні частинки, принесені з західної частини СРСР, та оцінки обсягів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження[5].

 

неділя, 27 березня 2022 р.

 

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет розповів про завершення навчального року в умовах воєнного стану https://t.me/SerhiyShkarlet/746.

«Багато запитань отримую від дітей і батьків щодо завершення навчання та отримання документів про освіту. Наразі ми напрацьовуємо алгоритм і найближчим часом наказом Міністерства освіти і науки України будуть затверджені методичні рекомендації щодо окремих питань завершення навчального року в умовах воєнного стану», – зазначив Міністр.
Сергій Шкарлет повідомив, що в рекомендаціях буде роз'яснено процедуру видачі свідоцтв про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів. Ці документи обов’язково отримають усі випускники, незалежно від того, де вони перебувають. Зокрема, порядок урегулює отримання документів внутрішньо переміщеними здобувачами та тими, що виїхали за територію України.

понеділок, 21 березня 2022 р.

Всесвітній день поезії

 «Поезія. Таке коротке і таке змістове слово!

Вона і втішить, і пригорне, і приголубить… »

— Ліна Костенко

Весна багата на визначні події для митців слова та книголюбів. Сьогодні, 21 березня, відзначається  Всесвітній день поезії.

      За переконанням ЮНЕСКО   — організації, яка заснувала його у 1999 році, саме поезія може бути ключем до вирішення найглибших і найгостріших питань, що турбують сьогодні людство. Це свято створене, аби повернутися до традиції усних поетичних читань, всіляко сприяти розвитку поезії і відновленню її діалогу з іншими видами мистецтва.

 


Українській поетесі Ліні Костенко 92 роки

 


середа, 9 березня 2022 р.

День народження нашого Пророка

 Ім’я українця Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам’ятники, його твори перекладені чи не на всі мови світу, його ім’ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста.

Видатний поет став символом боротьби за свободу та незалежність не одного покоління українців. І сьогодні, у XXI столітті, коли російські загарбники вчергове намагаються знищити Україну, слова Шевченка додають сил для протистояння. Цитати Тараса Шевченка, які досі продовжують бути актуальними.

І вам слава, сині гори,
Кригою окуті.
І вам, лицарі великі,
Богом не забуті.
Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!


субота, 26 лютого 2022 р.

понеділок, 21 лютого 2022 р.

Міжнародний день рідної мови

    У Міжнародний день рідної мови , 21 лютого, учні 7-Б класу підготували виховний захід "Мова- духовне багатство народу"









    Міжнародний день рідної мови був встановлений з метою вшанування пам'яті загиблих захисників бенгальської мови в Республіці Бангладеш, де 21 лютого 1952 року з нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів.

    Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила, що щорічно, починаючи з лютого 2000 року, відзначатиметься Міжнародний день рідної мови.

    Відзначенням цього дня ЮНЕСКО хотіло привернути світову прогресивну спільноту до безправного становища багатьох поневолених народів, у яких гнобителі намагаються відібрати рідну мову. Проте саме вона є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.

    Зараз у світі люди говорять на 6 000 мов, і приблизно половина з них під загрозою зникнення.

    Втрата мови — то втрата самобутності. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

    В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

    Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. 

    Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте,розкривайте для себе її велич й могутню силу. 

 

пʼятниця, 11 лютого 2022 р.

   З понеділка, 14.02.2022, навчання в гімназії проводитиметься в звичному режимі.                   

 Усім здоров'я та добра!                         До зустрічі.



  

понеділок, 31 січня 2022 р.

Реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

 До уваги випускників гімназії та батьків!

Завтра, 1 лютого, розпочнеться реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

У пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання по всій Україні очікують на понад 390 тисяч учасників тестування, які цього року завершать здобуття повної загальної середньої освіти: це і випускники шкіл, і учні (слухачі, студенти) закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. У тестуваннях також зможуть узяти участь випускники закладів загальної та вищої освіти минулих років.

ЗНО буде проведено з тринадцяти навчальних предметів. Учасники матимуть змогу пройти тестування державним коштом щонайбільше з п’яти.

Той, хто  бажатиме скласти понад п’ять навчальних предметів,  зможе зробити це за кошти фізичних і юридичних осібТак, щоб додатково скласти іноземну мову (англійську, німецьку, іспанську або французьку), потрібно буде сплатити 789 грн, вартість складання інших навчальних предметів (історія України, географія, фізика, хімія чи біологія) становитиме 354 грн.

Весь пакет документів та заяву випускники повинні принести директору гімназії для централізованого відправлення в Український центр оцінювання якості освіти.

Рекомендації для реєстрації:

ЗНО-2022: рекомендації щодо реєстрації | Український центр оцінювання якості освіти (testportal.gov.ua)

середа, 5 січня 2022 р.

Пробне ЗНО 2022

 З 5 січня розпочинається реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Кожен охочий зможе зареєструватися на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти до 22 січня.

Участь у пробному тестуванні дає змогу учасникам попрацювати з тестами, що відповідають вимогам програм ЗНО і структурі сертифікаційних робіт основної сесії цьогорічного ЗНО, а також – попрактикуватися в заповненні бланків відповідей, психологічно налаштуватися на проходження тестувань та навчитися ефективно розподіляти час.