пʼятниця, 21 лютого 2020 р.

Міжнародний день рідної мови


Міжнародний день рідної мови






















Цей день відзначають щороку 21 лютого, з 2000 року. Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у 1999 році в Парижі.
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
       Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
Варто нагадати, що згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

Цей фрукт містить просто величезну кількість вітамінів. 

Напевно всі, хто коли-небудь їв ківі, здогадалися за смаком, що в ньому є вітамін C. Однак навряд чи ви знаєте про те, що його більше, ніж у цитрусових - 92 мг в середньому плоді. У ківі є трохи вітаміну E. 
Також в ківі міститься фолієва кислота (B9) і піридоксин (B6). Декілька ківі середнього розміру забезпечує чверть потреби нашого організму в фолієвій кислоті.
Залізо, йод, цинк, марганець, калій, кальцій, фосфор .. Все ці мікроелементи входять до складу ківі.В одному середньому фрукті дуже багато калію (приблизно 1/6 від добової норми), кальцію (1/20 від добової норми). Фосфору теж пристойна кількість (1/3 від добової норми).
У ківі міститься такий фермент як актінідін. Він сприяє розщепленню білків, нормалізації рівня згортання крові, позитивно впливає на систему травлення.
Ківі корисно:
  • для кісток завдяки міді, що входить до складу (особливо важливо це для дітей);
  • для серця - завдяки калію в м'якоті і омега-3 жирних кислот в насінні;
  • для зору - входять вітаміни А і С;
  • для сну - завдяки антиоксидантам і серотоніну (треба їсти протягом чотирьох тижнів по 2 ківі за годину до сну);
  • для шкіри, волосся і нігтів: 1 ківі забезпечує нормою вітамінів А, С і Е, кальцію, також до його складу входять фосфор і залізо;
  • для нервів - через антиоксиданти;
  • для легенів - 1 фрукт в день врятує від астми, задишки і хрипів;
  • для кишечника - завдяки клітковині;
  • для нирок - через калій;
  • для статевої системи - амінокислоти допомагають у профілактиці та лікуванні імпотенції;
  • для імунітету - завдяки вітаміну С, якого в ньому більше, ніж в інших цитрусових

вівторок, 11 лютого 2020 р.

День безпечного Інтернету


Сьогодні на інформаційній годині учні 5 Б класу роворили  про безпечний Інтернет. Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року. Вона відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого. Наприклад, 11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.
Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.
У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах і координується об’єднаної мережею Insafe/INHOPE, за підтримки Європейської комісії, а також 31-им національним центром забезпечення безпеки в Інтернеті по всій Європі.