пʼятниця, 21 лютого 2020 р.

Міжнародний день рідної мови


Міжнародний день рідної мови






















Цей день відзначають щороку 21 лютого, з 2000 року. Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у 1999 році в Парижі.
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
       Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
Варто нагадати, що згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар